Odborník radí: Jak na domácí cvičení?

Návštěva fitness centra v době covidové přináší spoustu omezení, kvůli kterým si ji mnoho lidí raději odpustí. Jenže co když chcete zůstat ve formě bez ohledu na to, jaké barvy právě svítí na epidemiologickém „semaforu“? Odpověď je jednoduchá: Cvičit lze i v pohodlí domova!
Špatný trénink neexistuje

Cvičení doma je na první pohled bezproblémové, nemusíte se nikam přesouvat, takže ušetříte kopu času. Jenže brzy zjistíte, že ve fitku je to mnohem jednodušší. Motivují vás zaplacené peníze, prostředí i lidé kolem. Doma je zase potřeba umýt nádobí, dodělat pár věcí do práce a zkontrolovat, co převratného se odehrálo na sociálních sítích. Jak se tedy motivovat k domácímu cvičení? „Zbavte se všech rušivých vlivů, které odvádějí vaši pozornost, a vytvořte si svůj vlastní rituál,“ říká osobní fitness trenér Petr Sedláček a pokračuje: „Naplánujte si přesný čas a převlečte se do sportovního, jako byste šli do posilovny. Pusťte si oblíbenou hudbu, která bude odpovídat tempu vašeho cvičení. Pamatujte, že neexistuje špatný trénink. Jen ten, který neproběhl.“

Každý pohyb se počítá


Každý pohyb se počítá

Zdravý životní styl není sprint, ale maratón. Ani při cvičení proto nečekejte, že se výsledky dostaví po týdnu. A nejdůležitější rada pro začátečníky? „Nepřepalte to hned na začátku. Zaměřit se musíte na všechny partie rovnoměrně, abyste nepřetěžovali jen jednu část těla,“ vysvětluje P. Sedláček. Pokud jde o frekvenci, pro začátečníky doporučuje procvičit celé tělo 3x týdně po dobu hodiny. I v tomto případě chvíli trvá, než se z předsevzetí stane pevný zvyk, proto se nenechte odradit ani případnými překážkami. „Každý pohyb se počítá, takže nezoufejte, když někdy stihnete jen 20 minut, a pokračujte v úsilí dál,“ dodává.

Méně je někdy více

Mnoho lidí se domnívá, že čím víc sportovního nářadí nakoupí, tím bude trénink efektivnější. Odborník to vidí trochu jinak. „Na domácí cvičení stačí nakoupit sadu velkých odporových gum, díky kterým procvičíme celé tělo. Poslouží jako alternativa strojů v posilovně, protože nabízí širokou škálu možností využití. Pro ženy bych navíc přidal jeden krátký booty band na lepší procvičení hýždí a svalů dolních končetin,“ říká Petr Sedláček a přidává i několik praktických tipů na pomůcky, které má každý doma: „Místo jednoručních činek postačí lahve naplněné vodou. Nebo si do batohu naložte knížky a váš trénink bude hned intenzivnější.“

Nebojte se bublinek

Použijete-li lahve místo činek, je dobré z nich neupíjet, aby vám na konci tréninku zůstala v rukou nějaká zátěž. Pít je ovšem rozhodně potřeba. „Během tréninku byste měli vypít 0,7 litru vody za hodinu. Pokud vám nechutná obyčejná voda, připravte si doma perlivou,“ radí Petr Sedláček, podle kterého se bublinek vůbec není třeba obávat. Pokud ovšem nebudete pít sladké sycené nápoje. „Mnoho lidí si myslí, že po perlivé vodě se tloustne, opak je ovšem pravdou. Konzumace bublinek sice může vést k nadýmání, ale rozhodně ne k přibírání na váze. Naopak, když vypijete neslazenou vodu s bublinkami na lačný žaludek, budete se cítit plní a vaše chuť k jídlu se sníží,“ radí P. Sedláček.

Cvičte se SodaStream


TIP: Cvičte se SodaStream

Perlivé vody se tedy bát nemusíte, a stejně jako cvičení si ji můžete dopřát v pohodlí domova. Bez zbytečných nákladů a jednorázových plastů. Postačí vám na to například výrobník domácí perlivé vody SodaStream SPIRIT, který v mžiku přemění vodu z kohoutku na osvěžující záplavu bublinek. Jejich intenzitu si navíc můžete sami regulovat počtem stlačení.

 
Nejen během cvičení oceníte lahev na vodu My Only Bottle. Je vyrobena z extrémně odolného Tritanu, který neobsahuje toxické látky, je odolný proti poškrábání, nárazům i vysokým teplotám. Zároveň je rezistentní vůči UV záření, díky čemuž zachová oblíbený nápoj déle čerstvý i ve slunečných dnech. Láhev je kompatibilní s výrobníky SodaStream, pro výrobu perlivých nápojů s příchutí či bez.  

Lahev My Only Bottle je dostupná ve třech barevných provedeních
 
O značce SodaStream
 
SodaStream je specialistou na perlivou vodu nachystanou v pohodlí domova bez nošení lahví a jedničkou mezi perlivými vodami co do počtu vypitých litrů.*
Firma se od svého počátku datovaného do roku 1903 soustředí na ucelenou nabídku výrobníků domácí perlivé vody a souvisejícího příslušenství. Jejím cílem je nabídnout příjemný způsob přípravy vlastní perlivé vody v pohodlí domova místo nošení protivných plastových láhví a následného vynášení hromad plastového odpadu. Počtem stisknutí výrobníku si zákazník sám volí výslednou perlivost vody a přidáním čerstvého ovoce má možnost vytvořit lákavé pití bez zbytečných cukrů či sladidel pro sebe i svou rodinu. Litr vlastní domácí perlivé vody přitom vyjde na velmi příznivou cenu 2,57 Kč, takže si za pohodlí nemusí zákazník zbytečně připlácet. 
Kromě svého pohodlí navíc používáním každého výrobníku domácí perlivé vody SodaStream domácnosti ochrání přírodu v průběhu tří let přibližně před 2 500 prázdnými PET láhvemi od nápojů.
Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sodastream.cz
* Zdroj: Porovnání firemních dat s výzkumem trhu balené vody za rok 2014 společnosti Canadean.
  
 
Kontakt pro média:
Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22
hedvika@phoenixcom.cz
Zpět na SodaStream Blog