Vánoční stromeček se SodaStream jinak

Rádi děláme věci „jinak“. Jednoduše. I letos jsme spolu s vámi chránili přírodu před dalšími tunami zbytečného odpadu. Tak proč v tom nepokračovat i na Vánoce? Udělejte si spolu s námi „jiný“ vánoční stromek – bez velkých nákupů a velkého odpadu. Prostě proto, že i tradice se dají udržovat „jinak“ – s respektem k budoucnosti.
Co budete potřebovat?

na stromeček:
suché větve z různých stromů
jutový provázek přírodní barvy

ke zdobení:
šišky
plátky sušeného pomeranče
skořicové lusky
novinový papír
bobkový list

ostatní:
nůžky
lepidlo
bílou barvu a štětec (volitelné)
kancelářské sponky
 
Jak na to?
Nejprve si připravte šišky.

Nejprve si připravte šišky
 
Ty připevněte na jutový provázek přírodní barvy. Pokud jim budete chtít dodat slavnostnější zimní nádech, můžete je nabarvit bílou barvou.

jutový provázek přírodní barvy

Další z vánočních dekorací, které si můžete připravit jsou pomerančové ozdoby. Na ty je důležité správně nasušit pomeranče. Vezměte si tedy k ruce ostrý tenký nůž a pomeranče pečlivě nakrájejte na plátky zhruba 3 mm silné. Ty následně osušte papírovými utěrkami. Osušené plátky pomerančů poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 50 stupňů. Během sušení pomeranče několikrát otočte a průběžně je kontrolujte, abyste je nespálili.

Pomerančové ozdoby

Nyní si vezměte k ruce plátky sušeného pomeranče, skořicové lusky, bobkový list, jehlu, provázek a pusťte se do výroby pomerančových ozdob. Provázek navlečte na nit a propíchněte jí plátek pomeranče. Vezměte několik bobkových listů a připevněte je provázkem k plátku pomeranče. Nakonec do horní části pomeranče, kde již máte bobkové listy připevněte i skořicový lusk, provázek důkladně utáhněte a máte hotovo.

Skořicové lusky a bobkový list

Jakmile máte hotové pomerančové ozdoby, můžete se vrhnout do přípravy papírových hvězdiček. Ty můžete vyrobit z novinového papíru, ze starých časopisů, letáků nebo knih, které už nebudete číst. Obdélníkový kousek novin nejprve poskládejte do harmoniky.

Kousek novin nejprve poskládejte do harmoniky

Pokud máte papír krátký, přilepte jich lepidlem více k sobě. Tuto harmoniku uprostřed převažte provázkem. Lepidlem spojte vzniklé poloviny a máte hotovou další vánoční ozdobu v podobě papírové hvězdičky.

Vánoční ozdoba v podobě papírové hvězdičky

A nyní už k samotnému stromečku. Větvičky si roztřiďte podle délky tak, aby utvořily tvar stromečku. Odstřihněte delší kus provázku, měl by být alespoň 5x delší než budoucí vánoční stromeček. Nejprve si vytvořte uzlík, za který hotový stromeček připevníte. Poté postupně přivazujte jednotlivé větvičky od nejkratší po nejdelší.

Přivazujte jednotlivé větvičky od nejkratší po nejdelší

Stromeček připevněte na stěnu a ozdobte vánočními dekoracemi, které jste si vyrobili. Navíc můžete přidat vánoční světýlka.

Stromeček připevněte na stěnu

Celý postup najdete již nyní na našem YouTube kanále.
 
Zpět na SodaStream Blog