Fitness trenér radí, jak „vyzrát“ na pitný režim

Dbát na dostatečný přísun tekutin je důležité po celý rok. Zatímco v létě pocit žízně zvýrazní horka, podzim a zima, kdy si tělo o více tekutin samo neříká, si žádají sofistikovanější přístup.
Své o tom ví i osobní fitness trenér Petr Sedláček, který pro vás připravil hned několik dobrých rad.
Potěšit chuťové pohárky je dovolené

Na důležitost pitného režimu upozorňuje fitness trenér Petr Sedláček své klienty i sledující na sociálních sítích pravidelně. „V dnešní uspěchané době se toto téma hodně podceňuje. S nedostatečným příjmem tekutin však souvisí mnoho zdravotních potíží, od bolesti zad až po zažívací problémy. Důležité je pít průběžně, když už totiž začnete mít žízeň, znamená to začínající dehydrataci,“ říká Petr Sedláček. Nejvhodnějším nápojem je samozřejmě čistá voda, pokud však bojujete s nedostatečným příjmem tekutin, určitě můžete zařadit i něco pro zpestření. „Dnes je to už podstatně jednodušší, v nabídce najdete i nápoje či sirupy se sladidly a minimem kalorií. Já osobně mám skvělé zkušenosti s příchutěmi SodaStream. Pro potěšení chuťových pohárků je možné si tyto doslazované nápoje bez výčitek dopřát, i tak by však měla převažovat čistá voda,“ upozorňuje fitness trenér Petr Sedláček a přidává recept pro inspiraci. 
 
Jablko s medem
 
3 polévkové lžíce příchutě SodaStream Jablko
350 ml perlivé vody
200 ml jablečného moštu
2 lžíce medu
kostky ledu
2 limetky
 
Ve džbánu smíchejte tři polévkové lžíce příchutě SodaStream Jablko a 350 ml vody. Přidejte jablečný mošt, med, kostky ledu a šťávu z jedné limetky. Druhou limetku nakrájejte na měsíčky a přidejte do džbánu.
 
 
Sledujte množství

Důležitou pomůckou při dodržování pitného režimu je přehled o tom, kolik tekutin jste během dne vypili. „Potřebná hodnota tekutin je zhruba 0,5 l na každých 15 kg hmotnosti. Vliv na tuto hodnotu má však mnoho dalších faktorů. Například při zvýšeném sportovním výkonu je potřeba zvýšit i příjem tekutin. To samé platí u sportovců, kteří přijímají suplementy nebo nápoje s obsahem kofeinu, protože kofein tělo dehydratuje. Více tekutin přijímají i lidé, již se snaží dodržovat redukční jídelníček, ti totiž často zapíjejí jídlo čistou vodou pro pocit větší sytosti,“ radí P. Sedláček. Jak ale docílit toho, abyste nezapomínali? Spíš než neustálé doplňování sklenice na vodu vyzkoušejte přípravu vody do lahve. Vodu nebudete muset doplňovat tak často a můžete si ji takto vzít prakticky všude s sebou. „Je snadné hlídat si pitný režim, pokud máte plnou lahev vždy na očích a po ruce. Pokud nejste zvyklí dodržovat pitný režim, doporučuji přijmout co největší množství tekutin v dopoledních, popřípadě brzkých odpoledních hodinách. Přece jen časté noční vstávání by vás mohlo v začátcích odradit,“ říká Petr Sedláček, který si oblíbil lahve My Only Bottle od SodaStream a doporučuje je i svým klientům. Navíc doplňuje: „Lahve jsou z odolného tritanu bez BPA, takže je můžete umývat i v myčce na nádobí, a zároveň jsou UV rezistentní, proto lahev nemění barvu a nápoj si zachovává své chuťové vlastnosti.“
 
 
 
O značce SodaStream
 
SodaStream je specialistou na perlivou vodu nachystanou v pohodlí domova bez nošení lahví a jedničkou mezi perlivými vodami co do počtu vypitých litrů. *
Firma se od svého počátku, datovaného do roku 1903, soustředí na ucelenou nabídku výrobníků domácí perlivé vody a souvisejícího příslušenství. Jejím cílem je nabídnout příjemný způsob přípravy vlastní perlivé vody v pohodlí domova místo nošení protivných plastových lahví a následného vynášení hromad plastového odpadu. Počtem stisknutí výrobníku si zákazník sám volí výslednou perlivost vody a přidáním čerstvého ovoce má možnost vytvořit lákavé pití bez zbytečných cukrů či sladidel pro sebe i svou rodinu. Litr vlastní domácí perlivé vody přitom vyjde na velmi příznivou cenu 2,57 Kč, takže si za pohodlí nemusí zákazník zbytečně připlácet. 
Kromě svého pohodlí navíc používáním každého  výrobníku domácí perlivé vody SodaStream domácnosti ochrání přírodu v průběhu tří let přibližně před 2 500 prázdnými PET lahvemi od nápojů.
Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sodastream.cz
* Zdroj: Porovnání firemních dat s výzkumem trhu balené vody za rok 2014 společnosti Canadean.
  
 
Kontakt pro média:
Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22
hedvika@phoenixcom.cz
Zpět na SodaStream Blog